обучение

2009.01.05

Защо да гласуваме?


Защо?
Много хора мислят, че гласуването не е важно, защото според тях най-важното е споделянето на снимките. Но ние трябва да знаем, че системата за гласуване е единственият начин всеки да изрази мнението си за снимката,в международен мащаб, разбираем за всички потребители, без значение какъв език те ползват, или знаят.

Защо за? Със сигурност, гласуването трябва да се направи, така че да не нарани някого, или да се превърне в ответен удар/отмъщение за ниски оценки (това не е християнско). Втората цел на оценяването е да има класиране на снимките, не само между всички автори, но така също за всеки поотделно. Благодарение на обективните мнения на другите, потребители ще могат да видят снимки, които са по-успешни и които са по-малко успешни. Всеки може да си извади заключения, а след това да се опита да направи по-добри снимки, посредством изучаването на коментарите и бележките на други потребители.

Как?
Моля не забравяйте, че с помощта на различните възможности за оценка (от 1 до 3 звезди), ние си даваме възможността да покажем, че някои снимка ни харесават изключително много , някои са добри, а някои просто не можем да оценим. Използвайки само високи оценки, ние омаловажаваме значението им, защото не показваме кое ни харесва повече и кое по-малко. Това може да бъде опасно, защото изкушава авторите да чувстват безполезност - когато всички снимки са перфектни, човек няма какво да научи, няма какво да подобрява.
Преди да оцените дадена снимка, отделете един момент и погледнете на нея от различни аспекти. Това ще помогне не само на автора на снимката, но и на нас - да научим повече за себе си, за нашите естетически предпочитания. Нека се опитаме също да напишем коментар, обясняващ защо сме гласували по този начин, какво ни е впечатлило или не ни е харесало. Това ще помогне на автора да разбере вашето мнение. Не се колебайте да оцените снимките така, както ги виждате. Ние не трябва да се отнасяме към оценките като към инструмент, с който можем да нараним или да се подмажем на някого. Нека ги използваме като средство за обучение и обмен на честни мнения.




смяна на езика:
БългарскиEnglishFrançaisGeorgianΕλληνικάPolskiRomânãРусскийСрпскиУкраїнськаShqip